Ако се стремим към дълголетие, трябва да спазваме не едно и

...
Ако се стремим към дълголетие, трябва да спазваме не едно и
Коментари Харесай

Какво яде най-дълголетното семейство на света

Ако се стремим към дългоденствие, би трябвало да съблюдаваме не едно и две правила за здравословен живот. Но това до какъв брой години ще живеем зависи в известна степен и от нашите гени. Ако бабите и дядовците ни са достигнали до 90 и повече години, вероятността и ние да достигнем тази възраст е по-голяма, макар че метода ни на живот през днешния ден е доста по-различен от техния преди десетилетия.
 Дълголетие с вярно хранене - какви са нужните промени и по кое време да ги предприемем
10 години по-дълъг живот единствено с няколко дребни промени

Никога не е късно

Нагледен образец са семейство Мелис, които през 2021 година печелят върха на Гинес за най-дълголетно семейство. Тяхната обща възраст е цели 861 години. Тогава най-възрастната Консолата е на 109 години, а най-младата Мафалда - на 78. И няма по какъв начин да не се запитаме по какъв начин живеят тези хора, с цел да могат да се радват на повече рождени дни от останалите.

Семейството е родом от остров Сардиния, което е едно от местата по света, където има най-много столетници. И се счита, че най-голяма роля за това има средиземноморската диета, която жителите й съблюдават не по обвързване, а тъй като им харесва.

Famiglia guinness longevità: addio alla 103enne Claudia Melis
— Sardanews (@sardanews)
За огромната загадка за дългоденствие на семейство Мелис пък се счита една съответна чорба - минестроне. Това е класическа италианска чорба, която съдържа зеленчуков бульон, лук, морков, целина, домати, фасул и паста или ориз. Има разнообразни вариации спрямо района, в който се подготвя, съгласно които и някои от съставките може да липсват или да има други.

В случая семейство Мелис си приготвя всеки ден чорба минестроне с три типа фасул. Освен това не пропущат да си хапнат и самун с мая, както и наложителната чаша алено вино. Месо пък ядат доста рядко. И съгласно тях тези ежедневни привички са свързани с тяхното. Италианската супа участва постоянно на трапезата им на други фамилии, в които има столетници.
 Снимка 652238

А съответно жителите на остров Сардиния живеят повече най-много поради разнообразието от сезонни плодове и зеленчуци, както и честата консумация на бобови култури, които са потвърдено страховит източник на скъпи хранителни субстанции, от които всички ние се нуждаем.
 Диета за дългоденствие - по какъв начин и с какво се храни професорът по геронтология Валтер Лонго
Какво яде един специалист по дългоденствие

Не е тъкмо каквото чакахме

Освен това всички са работливи, даже в преклонна възраст, и придвижването ги държи във форма и им оказва помощ за тяхното дългоденствие, написа Express.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР